dolgoSKezek

szdrhd@gmail.com - Szalainé dr. Haraszti Dóra

Facebook

Friss topikok

Tanítsuk meg kézimunkázni a gyerekeket! - 1. Öltögetés

2014.04.22. 13:13 | dolgoSKezek | Szólj hozzá!

Nagy öröm, hogy az ovisok, kisiskolások körében nagyon népszerűek a kézműves szakkörök. Nagyon szomorú viszont, hogy az elkészült művek 90%-ban színes papíron kívül nem nagyon mutatnak fel más alapanyagot. Van hogy tépkedik, van hogy vágják, van hogy ragasztják, de nagyjából ennyi. Egy zseníliadrót felbukkanása már komoly izgalmat okoz. Rengeteg alapanyag és technika van, ami - gondolom anyagi okokból - nem lesz része ezekek az óráknak. Mi itthon igyekszünk lépést tartani a kreatív eszközök és módszerek dinamikus fejlődésével, de nem gondolom, hogy beszámolok majd a decoupage-kísérleteinkről, ámbár ki tudja.. Amit kigondoltam, az nagyon is ide illik, kézimunkás szárnypróbálgatásokról szeretnék beszámolni. Lelkesedéről, sikerekről és kudarcokról, a saját gyerekeimen szeretném felmérni, mi a jó út a kifejezetten széles vigyorgással egybekötött kézimunkázás felé. Jó hogy van nagy fiam is, így még jobban vakarhatom a fejem, hogy hogy vegyem rá a bestét a tűbefűzésre.

A másik ok, ami megfogalmazódott itthon a varrnitudás érdekében az az, hogy Kristóf rendszeresen érkezett haza bélésig széttépett télikabáttal, aminek javítgatása gyakorlatilag térképszerűvé tette a dzsekit, és az idegeimet. Talán ha egyszer ő varr végig 40 cm-t apró öltésekkel és visszafelé ugyanazt keresztöltésekkel is a biztonság kedvéért - na talán akkor majd picit jobban vigyáz a holmijára. És másfelől, ha épp majd Hawai-ra megyek az apjukkal kipihenni őket, hát nem fog várni engem egy szakadt ruhakupac, helyben, rögtön mindent megjavítanak.

A hír hallatán Kristóf:

IMG_3168.JPG

Elsőnek valami egyszerű, de kedves ötletet kerestem. A cél az volt, hogy technikailag jussunk el a tűbefűzésig, és addig, hogy tudják átszúrni az anyagon a tűt anélkül, hogy a Bethesdában kössünk ki, és ne fakadjanak síva ha három öltés után még nem vagyunk kész.

Hímzőfonalat, hímzőtűt használtunk, amivel könnyű dolgozni, de a hímzőcérnát inkább többször fűzzük be, minthogy egy gigahoszzú fonallal akarjunk dolgozni, piszkosul gubancolódik.

Az ötlet, hogy mit készítsünk a Kifli és Levendula blogról van, a nyuszka leírását is ITT találjátok. Pettike szorgalmasan öltögetett.

IMG_3167.JPG

És ilyet tud egy hétéves kislány, szerintem nem rossz!

IMG_3169.JPG

IMG_3178.JPG

Krisz látszik hogy fiúból van, vállalható, de nem finom munka kategóriában mégis nyert nálam. :) Arckifejezést viszont remeket kanyarított sztem a sárga gengszternyuszinak. :)

IMG_3174.JPG

Íme ténykedésünk végeredménye. Egyszerű kézműveskedésnek tűnt, pedig a gyerekeim ráléptek egy ösvényre. A túraútvonalat én alakítom, ha kíváncsiak vagytok merre megyünk, majd időről-időre tartsatok velünk! Folyt. köv.!

IMG_3179.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgoskezek.blog.hu/api/trackback/id/tr936068171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: Petra varr Tanítsuk meg kézimunkázni a gyerekeket! kézimunka 6-8 éveseknek
süti beállítások módosítása