dolgoSKezek

szdrhd@gmail.com - Szalainé dr. Haraszti Dóra

Facebook

Friss topikok

Varrjunk együtt foglalkoztató könyvet! - 2.rész

2015.10.19. 17:55 | dolgoSKezek | komment

dsc_0461.JPG

Miért érnénk be kevesebbel, ha ilyet is tudunk?! Mert tudunk, ez viszont nem kérdés.

Ha most úgy nézed ezt a képet, hogy "jajnekemteatyaúristen, hogy fogom én ezt megvarrni?", csak gondolj a vasárnapi ebéd után a konyhára. Elképzelhetetlennek tűnik, de rend lesz ugyanúgy, mint egy csütörtöki szendvicsvacsi után.

A titok, hogy részekre kell bontani a folyamatot, és lépésről lépésre haladni. A múltkor gyors sikerélményt ígértem, most megismerjük a gyors mint szó több jelentését :D. Szóval úgy kell ezt érteni, hogy bár ez az oldal aprólékos, szöszölős, a végeredmény annál hamarabb meggyőz téged majd arról, hogy rendkívül ügyes vagy!

Ha a múltkor felszabtad előre a filclapokat, ilyesmi részeket kellett kapnod (a különböző színek csak a jól láthatóság miatt vannak most a lapon):

dsc_0415.JPG

A robotunkat az egyik leeső csíkból rakjuk össze, nem baj, ha a tied nem szürke. Téglalapokat vágunk:

test: 5x7 cm
fej: 4x5 cm
kar: 2x5 cm

Egy másik színből:

nyak: 2x1 cm
váll 1x1 cm
csulkó 0,5 x1 cm
antennatartó: kb. 1 cm átmérőjű kör fele

Harmadik színből:

nap (fakultatív): 3x3 cm négyzetet kell negyedkörre levágni

Természetesen használhatsz más arányokat, én a még megvarrható, de jól elférő, és hároméves gyerek által megoldható feladat szempontjából esztétikusan elhelyezhető verziót képzeltem el.

Ha kivágtad a részeket, rögtön rendezd is el a lapon. Aztá jöhetnek a rátétek. Itt volt egy köztes fázisfotó, sajnos kitöröltem...

Tehát vágj szemet, egy kört, bele szemközepet (ezt a kettőt már össze is öltheted), egy kereszt, vagy x alakot, egy szivet, egy "kart", ami csavarkulcsra hasonlít. De itt is variálhatsz, csak vedd figyelembe, hogy 1-2 cm-es apróságokról van szó. 
dsc_0417.JPG

Türelemjáték...

dsc_0420.JPG

dsc_0426.JPG

Milyen jól látszik már a robi, ugye? Most azokból a részekből, amik a formapárosító játékot képezik, vágj ki még egyet. A kar azért vehet részt a buliban, mert így egy síkba kerülnek a főbb részek, ez jól fog jönni majd az összeállított könyvben.

dsc_0427.JPG

Jöjjenek a tépőzárak. Itt ha tudsz, menj el, ússz egy kb. 120 km-t, vagy legalább hasogass fel egy köbméter fát, és ha ez se jön össze, de csak akkor: igyál egy kávét! :)

Kivágjuk a miszlikeket, kivágjuk a párjukat, rápróbáljuk a rátéteinkre, igazgatjuk, alakítjuk a formákat, mindig párban. Megnézzük, maradt-e kávé, vagy előkerült-e egy kis fa. :)

dsc_0435.JPG

dsc_0436.JPG

dsc_0439.JPG

Nekem itt a hímzés jön, bár ezt lehet később is. Visszarendezzük az alapot, hogy lássuk, mi hova esik majd, aztán napocskának arc, robinak antenna, robinak száj (a legvégén tűnt fel, hogy kellene), robi mellkas. A gomb ne kívülre kerüljön mint nálam. Ha így díszíted, nehéz lesz az összeillsztés. Egy kis farkasfog, beljebb az egy db gomb és egy-két x-jel, és ennyi, kell helyet hagyni a szívnek.

Én picit a minták "alá" szoktam hímezni. Tehát rögzítem a napocskát, antennát (tűvel, én kézzel) és a rátét alá bökök, onnan húzom ki a kis egyenes vonalakat.

dsc_0430.JPG

Ezt csak mobillal tudtam fotózni. Tehát ujjammal leszorítom (itt épp az antennát), és picit a minta alá bökök, hogy ne legyen szünet a rátét és  hímzés között.

img_0431.JPG

Elvesszük a napocskát, és szép ívben ott virgonckodnak a sugaraink.

dsc_0431.JPG

Próbáljuk össze! Mindig próbáld össze! Olyan jó látni, ahogy alakul a molekula!

dsc_0434.JPG

Elkezdjük felvarrni a dolgokat még tépőzár nélkül, azt könnyebb úgy felvarrni, ha nagy stabil alapon dolgozunk. Elég lesz megküzdeni a rátétekkel. Én egy, semleges színű cérna használatát javaslom, de ha úgy tartja kedved, fűzz át színenként! A rátéteket a párjukkal vedd le e robiról. Ezek közül a kar és a kéz egyike most kell majd. Az alábbi sorrendet javaslom.

- test az alsó sarokból indulva
- nyak a test közepéhez igazítva
- fej a nyakhoz mérten középre
- kicsi antennatartó
- váll kb. ahol tetszik
- ehhez arányosítva a kar
- csulkó
- kéz
- napocska

dsc_0441.JPG

Itt hiányzik egy fotó, amikor minden fel van varrva, de a tépőzárak még nem. Kitöröltem... :(

Aztán felvarrjuk mindenhova a tépőzárak érdes részét, és megpihenünk.dsc_0452.JPG

Szóval eddig vidáman dolgoztunk egy cérnával, de most keresnünk kell olyanokat, mint a rátétek. Ezt ne spróroljuk el, sokkal, de sokkal szebb lesz az eredmény , mint elütő színnel lenne.dsc_0451.JPG

És elkezdjük felvarrni a fecnikre a tépőzárakat.

Ahol egy világos szín átmegy egy sötétebben, mint a fehér az én szemközepemen, ott be kell vessük a Nagy Filctoll-tükröt. :)

dsc_0454.JPG

dsc_0455.JPG

Igen, enyém is pici. Tényleg. :)

dsc_0456.JPG

Kész vannak a részek! :)

dsc_0457.JPG

Vagyis... kész vagyunk!!!! Ugye hogy ugye? 

Mit hagytam ki...

 Robikám itt még száj nélkül...

dsc_0458.JPG

dsc_0459.JPG

Ééééééééés!

dsc_0461.JPG

 A jövő héten a hajfonós oldalt készítjük el. Szükség lesz:

- egy kb. 10x25 cm-es sárga, világosbarna, vagy barna polárra (attól függ, milyen hajat szeretnénk fonni ;) )
- 3 féle filcre, a legnagyobb is kijön egy leeső csíkból
- legyen világos filc akár a háromban, akár negyediknek - ha nem is bőrszín, valamilyen, amiből kezet formázunk. Mivel azonban egyedül ehhez kell egyelőre ne ruházzatok be bőrszínű filclapba. (Nem tudom, jut-e majd hely az öltöztető babáknak a könyvben. ha igen, ott fog kelleni, de ha nem férünk el, elvileg már nem lesz rá szükség.) Vékony is jó amúgy, ebből nem kell 2mm-es.
- pici darab tépőzárra
- hímzőcérnára, cérnára
- egy darab új, rugalmas, vékony színes hajgumira (dm, rossmann, tesco?). A fekete is szín. :) Ha nincs, de van otthon gatyagumi fél cm-es, jóóóó.

Akkor legközelebb is: varrásra fel! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgoskezek.blog.hu/api/trackback/id/tr387989987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: Varrjunk együtt babakönyvet!
süti beállítások módosítása