dolgoSKezek

szdrhd@gmail.com - Szalainé dr. Haraszti Dóra

Facebook

Friss topikok

Varrjunk együtt foglalkoztató könyvet! - 1.rész

2015.10.12. 22:44 | dolgoSKezek | 4 komment

Nos, hát akkor vágjunk bele! :)

Tudjuk, hogy ügyesek vagyunk, van nálunk barkácsfilc, van fegyverünk, vagyis egy éles ollónk, és bátorságunk, tehát csak győzhetünk!!!

A könyv minden oldalához 15x15 cm-es filclapokat fogunk használni. Először tehát ki kell vágni egy ekkora darabot a kb. a4-es lapunkból, illetve anyagunkból. (Gyapjúfilccel is működhet a dolog, kevésbé lesz jó tartása, de kárpótolhat a tudat, hogy természetes anyaggal dolgozunk.)

Annak érdekében, hogy igazán színes kis könyvünk legyen, jó ha különböző színű lapokat használunk. Dönthetünk úgy, hogy egyes oldalakat bevonunk textillel, azt javaslom, maximum négy ilyen legyen a későbbi szép összeillesztés érdekében. Ha így teszünk, lehet akár csupa egyszínű oldal is, a felét úgyis feldobják az anyagok. De akárhogy is, biztosan nem születik ebben a kis mozgalomban két egyforma könyvecske, épp az a jó, hogy mindenki más színeket, anyagokat, kombinációkat választ majd. Jajjj, már nagyon várom a fotóitokat! :)

Amikor vágtok, figyeljetek a szép élekre. Ne körömollóval essetek neki, és ne akkor, amikor épp leég a rántás. A filclapok élei látszódni fognak, rontja az összképet ha reszelősek a szélek. Ha van vágólap szuper, ha nincs, használjatok vonalzót a pontos méretek elérése végett!

A borítót meg kell tervezni! Nem kell semmi bonyolultra gondolni, elég egy név, és egy egyszerű motívum. Én egy oroszlánt terveztem, mivel a legkisebbemé lesz majd ez a könyv, és őt Leónak hívják. Igen, a névvel is szerencsém van, három betűt kellett csak nyírnom. A motívum 8x8 cm, a betűk magassága kb. 4, szélessége kb. 3 cm nálam, ettől nem nagyon javasolt eltérni az arányos elhelyezés érdekében. A betűket nem ciki papíron megrajzolni és kivágni, sőőőőt! Sok csalódástól ment meg a gondos tervezés. A papírt összegyűrjük, kidobjuk, és max újrarajzoljuk 65-ször (de hát hová is rohanunk?!), míg anyaggal élesben próbálkozni nem szerencsés, nagy lehet a veszteség. Ne ide akarjátok varrni az Eiffel-torony méretarányos mását és ógörög írásjelek sem szükségesek, egy szív, egy egyszerű autó, egy kacsa, egy lufi tökéletes lesz!

dsc_0376.JPG

Ha megvan a négyzetünk, kivágtuk a betűket és a motívumot, nagyjából helyezzük el az oldalon, próbáljuk össze! Én pl. így vágtam rövidebbre az oroszlán pofikáját, de ennél nagyobb módosításra is szükség lehet. Ne legyünk mérgesek, ha újra és újra változtatni kell, ez mind azt szolgálja, hogy tökéletes legyen végül a könyv! Az oldalak szélére ne tervezzünk apró díszeket, egy olyan 1,5 cm-es sáv jó ha szabadon marad, hogy majd összeillesztéskor könnyebb dolgunk legyen!

dsc_0377.JPG

Ez így is jó, lehetne arcot hímezni, rávarrni, és akkor kész vagyunk. De én arra gondoltam, legyen a címoldal mondjuk kiwizöld pöttyös. Háhhhá, pont volt itthon kiwizöld pöttyös vászon, micsoda szerencse! :D :D :D

A borító anyag legyen vékony!!! Nagyon fontos, a sarkoknál nem lesz jó különben az illesztés!

dsc_0378.JPG

A vászon közepére tegyétek a filcet, az egyik oldalon simogassátok rá a vásznat, és egyenes varrással (egyenes, folyamatos kézi öltésekkel) varrjátok rá a filcre. Tessék gombostűzni, így ahogy én csináltam, elcsúszhat az anyag. Na igen, leültem, egyes....

A gombostűt elég a filc felszínén átszúrni, nem kell a teljes vastagságon, úgy igen nehéz dolgunk lenne!

dsc_0379.JPG

Ezután kifeszítjük a vásznat, és a szembe oldalt varrjuk végig. Utána a maradék két élen egymás után dolgozzatok, és ne egyszerre tűzzétek le az anyagot, mert kell a folyamatos korrekció annak érdekében, hogy szépen kifeszüljön az anyag. Tehát először az egyik oldalon hajtsátok a filcre az anyagot ügyelve arra, hogy a sarkoknál az illesztés szép legyen. Nem origami ez, menni fog, de azért el lehet vele játszadozni. De kinek is készíted? Nagyon szereted, igaz? Na, hát az ő kedvéért próbáld újra és újra amíg tökéletes nem lesz! Ha gyűrődik valamiért, gyűrődjön középen, valahogy azt is tűzd le úgy, hogy az élen ne látszódjon. A hátlap egyáltalán nem fog látszani, ezért sem szegtük pl. az anyagot. Ha már három oldal kész, tűzd le és varrd végig a negyediket is!

dsc_0381.JPG

Így fog kinézni:

dsc_0383.JPG

dsc_0382.JPG

A motívumot - ha nem egy lapból áll - rétegenként varrjátok fel! Tehát ne varrjátok készre kézben és utána tegyétek az oldalra, mert úgy a domborzati viszonyok miatt a felvarrás nehéz lehet. Ha előre szaladtál, és most vered a fejed a falba, hogy bakker, pedig olyan jól sikerült a gízai piramis 3 cm magas mása, próbáld cipzártalppal, vagy leginkább kézzel. Van, amikor épp az az egyszerűbb!!! (Az oroszlán pofiját a felvarrás előtt meghímeztem.)

dsc_0384.JPG

dsc_0385.JPG

Jöhetnek a betűk. És figyelj csak! Kész vagy!!!!! Éljeeeeeeeeen!!!dsc_0386.JPG

Nézegesd a hátlapot, tisztázd le, nem látod már sokáig! :)

dsc_0389.JPG

Aztán gyönyörködj a kész borítódban, és igyál egy tejszínhabos kávét! Vagy kávét hab nélkül. Vagy egyél habot kávé nélkül! Vagy... szaladj el a boltba a jövő heti hozzávalókért! ;)

dsc_0390.JPG

A jövő héten szükséged lesz:

- egy 15x15 cm-es filcalapra
- a könyv összes oldalának kiszabása után maradó színes csíkokra, vagy más, kisebb filcdarabokra
- tetszés szerint egy 17x17 cm-es vászonra
- tépőzárra (nem egy drága dolog, egy métert nyugodtan vegyél, bár most nem fog annyi kelleni; én 16 mm széleset javaslok, de a 20 mm széles is jó, majd lecsonkítjuk ahol kell! )
- egy darab kb. 10 mm átmérőjű gombra

Az önbizalom növelése, a sikerélmény mielőbbi elérése érdekében a formapárosító oldalt fogjuk elkészíteni! :)

Ha tetszett a bejegyzés, ajánld másoknak is, sosem késő csatlakozni a bátor és kreatív kis csapatunkhoz! Remélem jössz jövő héten is, várlak!

Ha esetleg nem olvastad a bevezető részt, ITT megteheted!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dolgoskezek.blog.hu/api/trackback/id/tr837962818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vme 2015.10.13. 05:08:50

Szuper a leírás!! Holnap én is belevágok!! Köszi Dóri!

BarnaEva 2015.10.13. 06:36:22

Szia, én is szeretnék veled dolgozni :)
Ami nem egyértelmű számomra, hogy mi a különbség a filc és a gyapjúfilc között, említed, hogy a filcnek jobb a tartása. A Fabtextiltöl rendeltem filcet, elvileg ma kapom meg, az most melyik kategóriába fog tartozni? Köszönöm

dolgoSKezek 2015.10.13. 08:15:56

@BarnaEva: a fabtextiles 2 mm-es szuper, meglátod milyen jó tartása van! Ez barkácsfilc, van viszkóz-tartalma. A gyapjúfilc 100% gyapjú, általában kb 1 mm széles, puha, anyagszerű valami. :) örülök, hogy velünk tartasz! :)
Címkék: Varrjunk együtt babakönyvet!
süti beállítások módosítása